آموزش زبان انگلیسی عمومی دانشگاه پیام نور | تدریس کامل و جامع
دوره آموزش زبان انگلیسی عمومی دانشگاه پیام نور برای دانشجویان مقطع کارشناسی طراحی شده است. این دوره با فرض تسلط دانشجویان به مطالب زبانی در سطح سال آخر دبیرستان آغاز میشود. بنابراین، آموزش از سطح پیشمتوسطه (Pre-Intermediate) شروع شده و به تدریج به سطح متوسطه (Intermediate) و سپس به سطح متوسطه بالا (Higher-Intermediate) میرسد. هدف این است که دانشجویان با این سطوح، آمادگی لازم برای ورود به دروس زبان تخصصی را پیدا کنند.
متنهای اکثر فصلها در دوره اموزش زبان عمومی پیام نور، به دو هدف اصلی میپردازند: نخست، آشنایی دانشجویان با ساختارها و واژگان بهروز و پرکاربرد، لغات زبان عمومی پیام نور و دوم، انتخاب موضوعاتی که تأثیر مثبتی بر پیشرفت تحصیلی و مهارتهای یادگیری دانشجویان داشته باشد.
بهعنوان مثال، فصلهای اول و دوم تحت عنوان «چگونه واژگان جدید را سریعتر و بهتر یاد بگیریم» به بهترین روشهای یادگیری لغات زبان عمومی پیام نور پرداختهاند. همچنین، فصلهای چهار و پنج با عنوان «چگونه مهارت خواندن خود را بهبود ببخشیم» به مهمترین هدف دوره یعنی افزایش مهارت خواندن در زبان انگلیسی میپردازند. یادگیری و اجرای تکنیکهای این دو فصل تأثیر بسزایی بر پیشرفت مهارتهای زبانی دانشجویان خواهد داشت.
فصل هفت دوره آموزش زبان عمومی پیام نور، با عنوان «رازهای موفقیت» به معرفی رموز موفقیت در زمینههای کاری و تحصیلی میپردازد. فصل نه نیز تحت عنوان «خصوصیات یک یادگیرنده مؤثر» مطالب جالبی درباره ویژگیهای یادگیرندگان موفق ارائه میدهد. همچنین، سه فصل پایانی (یازده، دوازده و سیزده) با عنوان «موثرترین استراتژیهای یادگیری زبان» به ارائه راهبردهای کارآمد برای یادگیری زبان انگلیسی میپردازند. بدون شک، آگاهی و بهکارگیری این راهبردها تأثیر شگرفی بر فرآیند یادگیری زبان خواهد داشت.
مهمترین عناوین این مقاله شامل :
بخش اول: پرسشهای پیشخوانی (Pre-reading Questions)
در این بخش از آموزش زبان انگلیسی عمومی دانشگاه پیام نور، از زبانآموزان انتظار میرود تا پس از خواندن چند پرسش، به پاسخهای آنها فکر کنند. تحقیقات متعدد نشان دادهاند که دانش و اطلاعات پیشین، نقش تعیینکنندهای در درک مطلب متنها دارند. هدف از این پرسشها فعالسازی دانش شما در خصوص موضوع فصل است. این کار باعث میشود که دانش، تجربه و واژگان مرتبط با موضوع از حافظه بلندمدت بازیابی و در دسترس خواننده قرار گیرد.
دانشجویان به عنوان افراد بالغ، تجربیات و دانش زیادی از راههای مختلف مانند تجربیات شخصی و تعاملات اجتماعی دارند. از آنجایی که بخش زیادی از تجربیات بشری در فرهنگهای مختلف مشترک است، به یادآوری آنها میتواند در درک مطلب مؤثر باشد. برای مثال، اگر از خواننده درباره تجربه غذا خوردن در رستوران سؤال شود، به طور ناخودآگاه تجربیات و دانش فرد درباره روند رفتن به رستوران، سفارش غذا و پرداخت، در ذهنش بازیابی میشود. بنابراین، قبل از خواندن هر فصل، حتماً پرسشهای ابتدایی را بخوانید و چند دقیقه به پاسخهای خود فکر کنید.
بخش دوم: واژگان جدید و اصطلاحات (New Words and Collocations)
در این بخش از اموزش زبان عمومی پیام نور ، با تعدادی از لغات زبان عمومی پیام نور و اصطلاحات متن آشنا میشوید که شامل تعاریف انگلیسی و معادلهای فارسی آنها است. بدون شک، دانش واژگانی زبانآموزان تأثیر زیادی بر درک مطلب دارد. تحقیقات نشان دادهاند که با افزایش دانش واژگانی، میزان درک مطلب و در نتیجه، سرعت و لذت مطالعه افزایش مییابد.
با این حال، دانش واژگانی دانشجویان یکسان نیست. برخی ممکن است قبل از ورود به دانشگاه به یادگیری زبان انگلیسی پرداخته باشند، در حالی که دیگران ممکن است در سطح دروس زبان دبیرستان یا حتی پایینتر باشند. بنابراین، واژگان و متون آموزش زبان عمومی پیام نور دارای درجات سختی متفاوتی برای دانشجویان مختلف هستند. انتخاب واژگان ارائهشده در این بخش با در نظر گرفتن متوسط دانش واژگانی دانشجویان کارشناسی دانشگاه صورت گرفته است.
توصیه میشود که قبل از خواندن متن، با واژگان این بخش از آموزش زبان عمومی پیام نور، آشنایی پیدا کنید. البته در حین خواندن متن نیز میتوانید به این بخش مراجعه کنید، اما آشنایی اولیه با واژگان قبل از خواندن، سرعت مطالعه و درک مطلب را به طور چشمگیری افزایش میدهد.
آموزش سریع زبان عمومی پیام نور
من برای اینکه راحت تر زبان انگلیسی عمومی پیام نور را یاد بگیری آموزش های ویدیویی ساده و روانی آماده کردم که حتما پیشنهاد میکنم ببینی
بخش سوم: خواندن (Reading)
متن هر فصل در این بخش از آموزش زبان عمومی پیام نور قرار دارد. برای درک مطلوب یک متن، خواننده باید آن را بیش از یکبار مطالعه کند. تعداد دفعات مطالعه لازم برای رسیدن به سطح درک مطلوب بسته به دانش زبانی هر دانشجو متفاوت است.
پس از دو بار مشاهدهی متن آموزش کتاب زبان انگلیسی عمومی پیام نور، که ابتدا به صورت سریع و سپس آرام و دقیق انجام میشود، بهتر است به بخش درک مطلب که شامل سوالات درست/غلط و چند گزینهای است، پرداخته شود. توضیحات بیشتری در مورد این بخش در ادامه ارائه خواهد شد. طبیعی است که در تلاش اول، همه دانشجویان قادر به پاسخگویی صحیح به تمامی پرسشها نباشند.
بخش چهارم: پسخوانی (Post-reading)
این بخش از آموزش کتاب زبان عمومی پیام نور، به دو قسمت تقسیم میشود: درک مطلب (Comprehension) و فراتر از درک مطلب (Beyond Comprehension).
درک مطلب (Comprehension)
در این قسمت از آموزش کتاب زبان عمومی پیام نور، میزان درک مطلب خواننده با دو روش سنجیده میشود. نخست، با استفاده از تمرینهای درست/غلط (True/False) که در آن از خواننده خواسته میشود تا بر اساس درک خود از متن، جملات را مشخص کند. در تمرین دوم، زبانآموز باید از میان گزینههای ارائهشده، بهترین گزینه را بر اساس متن انتخاب کند.
فراتر از درک مطلب (C2. Beyond Comprehension)
این بخش از آموزش زبان انگلیسی عمومی پیام نور ، به یکی از مهمترین مهارتهای درک مطلب میپردازد. همانطور که از تجربه خواندن در زبان فارسی میدانید، نویسندگان برخی مطالب را به صورت صریح بیان میکنند، در حالی که برخی دیگر را به صورت ضمنی ارائه میدهند تا خواننده با استفاده از شواهدی از متن و ارتباط آن با دانش خود از حوزههای اجتماعی، تاریخی، سیاسی و غیره، به تحلیل بپردازد.
به گفته بسیاری از پژوهشگران زبان و علوم تربیتی، این توانایی پیشزمینههای لازم برای شکلگیری و رشد تفکر انتقادی و تفکر خلاق است. در این بخش، تنها تمرین ایدههای صریح و ضمنی (Explicit and Implicit Ideas) وجود دارد. در این تمرین از تدریس زبان انگلیسی عمومی پیام نور، جملاتی ارائه میشود و از خواننده خواسته میشود تا سه نوع جمله را از هم تشخیص دهد:
صریح (Explicit)
ضمنی (Implicit)
غیرمطرح (Not Stated)
نکتهای که در اینجا لازم است ذکر شود، این است که انجام این تمرین از تدریس زبان انگلیسی عمومی دانشگاه پیام نور، عمدتاً بر اساس ارتباط مطالب درون متن با دانش خواننده از جهان پیرامون است. بنابراین، ممکن است اختلاف نظرهایی در خصوص مطالب ضمنی وجود داشته باشد. به همین دلیل، توصیه میشود که دانشجویان استفاده کننده از دوره تدریس زبان انگلیسی عمومی دانشگاه پیام نور در صورت نیاز، درباره مطالب ضمنی با استاد خود و دیگر دانشجویان بحث و تبادل نظر کنند.
همچنین باید توجه داشت که ضمنی بودن خود دارای درجات متفاوتی است. به این معنا که یک جمله میتواند به راحتی مفهوم ضمنی داشته باشد، در حالی که جملهای دیگر ممکن است تنها تا حدی مفهومی ضمنی دربر داشته باشد. همانطور که اشاره شد، شکلگیری مهارت تشخیص مفاهیم ضمنی پیشزمینه لازم برای رشد آکادمیک و تفکر خلاقانه است. اگرچه انجام این تمرین در ابتدا ممکن است برای بعضی دانشجویان دشوار به نظر برسد، اما با توجه به نتایج مثبت آن در افزایش توانایی درک مطالب پنهان یک متن، تأکید میشود که این تمرین بهطور جدی و با مراجعه چندباره به متن انجام شود.
سریع گرامر رو یاد بگیر
فیلم های آموزشی ما خیلی سریع گرامر زبان انگلیسی رو یادت میده همین حالا فیلمهای ما را نگاه کن!
بخش پنجم: تمرینهای واژگانی (Vocabulary Practice and Development)
هدف از ارائه تمرینهای این بخش از زبان انگلیسی عمومی پیام نور، تقویت و تثبیت یادگیری واژگان از طریق بهکارگیری آنها در بافتهای متفاوت است. یادگیری کامل هر واژه بهصورت تدریجی حاصل میشود که طی آن زبانآموز با کاربرد یک واژه خاص در جملات مختلف آشنا میشود. در نتیجه، با خواندن و تمرین واژه در جملات متعدد، زبانآموز به تدریج قادر خواهد بود تا واژه را به حالت فعال درآورده و در نهایت در هنگام صحبت کردن و نوشتن از آن استفاده کند.
تمرین اول: اجزای کلام (Parts of Speech)
اولین تمرین این بخش از زبان انگلیسی عمومی پیام نور، مهمترین تمرین محسوب میشود و انجام درست آن تأثیرات گسترده و شگرفی بر دانش واژگانی خواننده خواهد داشت. این تمرین از فیلم آموزش زبان انگلیسی عمومی پیام نور، به اجزای کلام در زبان انگلیسی میپردازد. در قالب یک جدول، برای تعدادی از واژگان، چهار جزء اصلی زبان انگلیسی یعنی فعل (Verb)، اسم (Noun)، صفت (Adjective) و قید (Adverb) ارائه میشود. پس از جدول واژگان، تمرین اصلی قرار دارد که در آن زبانآموز میبایست با انتخاب یکی از واژههای جدول، جملات را کامل کند.
تشخیص جزء کلام یک واژه در زبان انگلیسی از اهمیت زیادی در افزایش مهارت خواندن برخوردار است. بهخصوص در هنگام تلاش برای درک مطلب، توانایی تشخیص اینکه یک واژه فعل، اسم، صفت یا قید است، میتواند به حل مسئله و روشن شدن مطلب کمک کند. انجام دقیق و باحوصله این تمرین حتی در کوتاهمدت تأثیرات حیرتانگیزی بر دانش واژگانی زبانآموزان خواهد داشت.
تمرین دوم: همایندها (Collocation Practice and Development)
تمرین دوم از فیلم آموزش زبان انگلیسی عمومی پیام نور، به موضوع بسیار مهم همایندها در زبان انگلیسی اختصاص دارد. همایندها مجموعههایی از دو واژه یا بیشتر هستند که بهصورت ثابت و با فراوانی نسبتاً بالا برای رساندن مفهومی خاص بهکار میروند. در جدول زیر چند مثال از زبان انگلیسی و معادل فارسی آنها ارائه شده است.
نکته مهم در یادگیری همایندها این است که نمیتوان واژهای را در آنها تغییر داد و همان معنی را به مخاطب رساند. بنابراین، دانشجویان باید همایندها را دقیقاً به همان صورتی که در متن مشاهده میکنند به خاطر بسپارند و برای یادگیری آنها به دنبال قواعد خاصی نباشند، زیرا همایندها تنوع بسیار زیادی دارند. به خاطر سپردن همایندها با افزایش تعداد آنها، به فراگیران زبان کمک میکند تا با روانی و سرعت بیشتری به ایجاد ارتباط کتبی و بهخصوص شفاهی بپردازند. از این رو، فراگیری دقیق و مستمر آنها به دانشجویان توصیه میشود.
تمرین سوم: تمرین واژگانی
این تمرین از آموزش زبان انگلیسی عمومی پیام نور ، بهطور عمده به واژگان مربوط میشود که در دو بخش قبلی کمتر به آنها پرداخته شده است.
بخش پایانی: تمرین ترجمه (Translation Practice)
در این بخش از فیلم آموزش زبان انگلیسی عمومی پیام نور، تعدادی از جملات نسبتاً دشوار هر متن ارائه میشود. اگرچه رویکرد این دوره، یادگیری زبان انگلیسی از طریق خود این زبان است، اما نقش زبان فارسی در فراگیری و درک زبان انگلیسی غیرقابل انکار است. از خواننده انتظار میرود که پس از تلاش کافی برای انجام تمرین این بخش، ترجمه خود را با ترجمه ارائهشده در پاسخنامه مقایسه کند. ذکر این نکته ضروری است که ترجمههای دادهشده در پاسخنامه با هدف درک بهتر متن بوده و نه تدریس اصول ترجمه.